Followers

Wednesday, December 07, 2011

Tak semua yang kita rancang itu jadi.

Hai, salam.

Lamanya tak mencatat something dalam blog ni. Habislah terganggu tatapan anak-anak bonda kelak ya. Eceh. Pernah dengar kata pepatah "kita hanya merancang, Allah yang menentukan". Kalau dulu aku hanya melihat benda ni seperti jauh lagi untuk aku tempuhi. Sebab selama aku hidup semua yang aku angankan menjadi. Itu dulu. Sekarang rupa-rupanya aku sudah besar. Sudah kena hadapi semuanya sendiri. Berdiri atas kaki sendiri. Hadapi masalah sendiri.

Kalau dulu aku merancang untuk hidup di kota. Sekarang sudah ada. Kalau dulu aku merancang untuk bekerja. Sekarang juga telah ada. Tapi tak semua yang kita dapat tu kita lalui dengan mudah. Hidup kalau terlalu mudah tak mencabar la beb. Kalau dah terlalu mencabar akan jatuh juga air mata mu sayang. Kalau semua orang suka engkau bukan manusia namanya. Mustahil dalam sepuluh kawan-kawan kita semua menyenangi kita. Mesti ada kurangnya satu akan tak senang. 

Bagaimana menangani masalah ini?

1. Buat derkkkkk. Lama-lama akan OK.
2. Buat Donno. Lama-lama akan OK.
3. Buat tak tahu. Lama-lama akan OK.

Bagaimana kalau diri tak tenang. Still tak boleh nak buat Derkk, Donno or Tak tahu?

1. Face to face beb. Ada berani? Cubalah bercakap dengan tenang. Berbincang. Mana tahu perhubungan akan tenang kembali.

Hidup ini sekejap je Izan. Kenapa nak ada sifat marah, benci, meluat atau menyampah? Hargailah apa yang kita ada. Tak susah untuk membina kebahagian kalau kita sentiasa tumpang gembira dengan kebahagian orang lain. Kenapa perlu ada sifat tak senang dengan kesenangan orang lain. Sedangkan Allah sudah tentukan dimana masa kita akan senang dan bila kita susah. Tak perlu rasa riak sedangkan Allah tahu dimana kemampuan hambaNya.

p/s: tak payah puasa sunat kalau solat wajibnya tak buat. Mengingati diri sendiri juga.

with❤:izan®

No comments :

Post a Comment

leave me some words ;)