Followers

Monday, February 04, 2013

Braces 7th month-Pasang getah dalam mulut

Hai, salam.

Dah lama kan aku stop cerita pasal braces. Meh kita sambung balik memandangkan permintaan ramai terhadap progress braces aku. *fefeling artis.

Braces untuk bulan ke7. Eh, dah tujuh bulan eh? Sepatutnya dah jadi lapan bulan. Tapi memandangkan aku terskip sebulan so still on 7th month. Tak ada apa sangat pon pasal bulan ke lapan ni. Cuma my dentist dengan tiba-tiba tak nak pakai power chain. Dia pasangkan aku band biasa. TAPI! *harus capsLock. Dia minta aku pakai getah merentangi dari gigi atas ke gigi bawah.

Seperti aku pernah mention dulu.

Masalah utama gigi aku bukan lah sebab susunan gigi tak teratur ke apa. Ada tu still ada sebatang dua yang terkeluar or masuk kedalam. Tapi itu hanya masalah kecil. Masalah utamanya ialah gigi tengah atas dan bawah aku tidak center. Gigi bawah aku lebih cenderung ke kiri. Sebagai alternatif untul doc sama kan gigi atas dan bawah, dia suruh aku pasang getah.

Nampak tak perubahan center gigi tengah atas dan bawah aku. Gambar paling atas adalah masa mula-mula aku pakai getah tu. Gambar bawah after 2 weeks aku pakai getah. Getah ni aku kena pakai 24/7. Tapi kadang-kadang ianya terputus di dalam mulut dan aku kena pakai getah baru. Nurse ada bagi aku sepeket getah. Nak buat ikat rambut pon boleh. HAHA

Oleh itu, tamat sudah cerita braces bulan ke 7. Sabtu ni aku nak pergi check up. Sesiapa yang buat dekat klinik Dr.Zarin juga. Jumpa di sana. 

Bye uolls.

with❤:izan®

13 comments :

  1. teringinnye nak pakai braces.tp takut sakit.hehe

    ReplyDelete
  2. @C i k R e n e x kene buat persedian mental dan fizikal dengan cukup :)

    ReplyDelete
  3. ko gigit eh getah 2 sbb ko slalu sbut lapar je kn??uhuhu

    ReplyDelete
  4. k.izan, kite baru je pkai braces tp ta cbut gg lagi. wahh. sakit woo bila gg kne tarik ngan dawai tu. T_T. nk ty k.izan, klau cbut gg, tmpt yg cbut tu akan rapat ngan gg lain ta? risau plak bile cbut, tbe2 lapang je tmpt tu. haiyaa..

    ReplyDelete
  5. @Anonymous
    agaknye la. sebab tu kot aku lapaq manjang. hahaha

    ReplyDelete
  6. @fyanne illyana
    haha. kelakar la awak ni. aah, nnt gigi akan rapat la. takkan la pakai braces gigi nak lopong-lopong plak. semua org tak nak if macam tu. sakit sekejap je kan ;) happy braces! ;)

    ReplyDelete
  7. Salam, saya dah call klinik ni. Tapi nak tanya masa the day nk pki braces tu klinik ada charge suruh bayar 1000 dulu ke?

    ReplyDelete
  8. merujuk kpd soalan fyanne illyana : rsenye, tmpat gg yg cabut tu akn lapang n kosong sb ggnye da dicabut kn..xkn gg lain blh amek alih tmpat die pulak,kan? (btlkan sy kalo sy salah)

    *new follower...

    ReplyDelete
  9. hai , izan, jumpa blog awak pasal braces.. thanx for the story, yeah fefeeling retis pe salahnya kan... haha, terus follow awak

    ReplyDelete
  10. @munamuni

    hahaha..tq muni sudi baca blog izan ;)

    ReplyDelete
  11. rasa pernah tgk masa pergi buat xray last month .. ur teeth look better than before ..

    ReplyDelete

leave me some words ;)