Followers

Monday, July 04, 2011

Resepi Bubur Nasi Kak Nani.

Hai, salam.

Sejak aku duduk rumah sewa kat Cheras ni macam-macam resepi aku belajar. Kalau dulu duduk rumah sendiri malas benor nak masak. Masuk dapur pon jenguk je tanya kat emak " Mak masak apa hari ni? ". Baguskan anak macam aku ni. Tapi sekarang bila dah duduk sendiri dengan tak semena-mena, tahu pulak aku bab masak-memasak ni. Secara automatik. Aku tak tahu mana datangnya kepakaran ni. Tapi mana tumpahnya kuah kalau bukan ke nasi kan. Emak aku masak sedap, aku masak lagi la sedap. HAHAHA
So, hari ni aku share dulu resepi Bubur Nasi Resepi Kak Nani. Aku rasa kena buatkan slot resepi la dalam blog aku ni. Banyak sangat resepi dah aku tulis dalam blog ni. Kang dah kahwin senang aku nak refer back nak masak hape nanti. To Alan : Awak jangan pelik pulak nanti kalau saya masak laptop kat sebelah dapur. Itu tandanya saya tengah refer back resepi-resepi lama la eh.

Lets begin.
Bahan-Bahan.
  1. 1 kuntum bunga lawang.
  2. 1 biji buah keras.
  3. 1 batang kulit kayu manis.
  4. 4 biji buah pelaga.
  5. 1 sudu besar lada hitam.
  6. 3 ulas bawang putih.
  7. 3 biji bawang merah.
  8. 1/2 biji bawang besar (tiada dalam gambar)
  9. 1 inci halia (ponnnnnnnnnnn tak de dalam gambar, jangan nak cari-cari pulak)
  10. 1 pot beras.
  11. 4 mangkuk air (ini ko agak la sendiri k)
  12. 1 kiub ayam.
  13. 2 sudu teh garam.
Cara-cara.
Bahan A (Ditumbuk dengan lesung batu, lesung pipit tak boleh)
  1. Bawang merah.
  2. Bawang besar.
  3. Bawang putih.
  4. Buah keras.
  5. Halia.
  6. Lada hitam.

  1. Tumiskan bahan kulit kayu manis, buah pelaga, bungan lawang.
  2. Dah naik bau? Masukkan bahan A.
  3. Dah naik bau lagi? Masuk beras yang di cuci.
  4. Masukkan air.
  5. Masukkan Kiub ayam.
  6. Kacau.
  7. Dah masak beras nya? Masukkan garam.
  8. Dah masak? Makan daaaaaaaa, apa lagi kau nak tunggu.

Jumpa lagi di lain resepi bersama Chef Izanpandaipandaisendiri. Hahaha. Bye.

with❤:izan®

8 comments :

leave me some words ;)