Followers

Tuesday, June 05, 2012

Kos Memakai Braces

Hai, Salam.

Sihat ke tak sihat? Sekarang ni hujan dan panas tak menentu. Banyakkan minum air masak okey anak-anak. Demam nanti susah. Semua jadi susah. Kepada student yang tengah bertungkus lumus menelaah pelajaran untuk final exam. Good luck girls! Boys? Lain kali la aku wish. Hahaha. Okey-okey, Good Luck to you alls!

Seperti yang dijanjikan semalam. Meh kita bincang meh pasal kos untuk memasang braces. Untuk permulaan, boleh la anda kumpul sikit-sikit sehingga mencapai RM1k. Ini adalah untuk bayaran permulaan memasang braces. Untuk x-ray, modul gigi dan cek gigi aku kena bayar RM100. Then nurse telah arrange kan appointment dengan doctor. Selang 2 minggu je. Ini pon bergantung pada kekosongan jadual doctor. 

Pada hari memasang braces tu, boleh la standby dalam RM700. Nanti nurse akan tanya berapa korang nak bayar. But at least RM500 kalau tak silap aku. Dan pada hari ni juga doctor akan bagitahu nurse and nurse akan bagitahu korang how much the total cost for your braces. Its normally between RM3500-RM5000 ikut pada masalah ketidakteraturan gigi korang. Ha, amek kau tatabahasa ape ntah yang keluar ni. HAHA

Balance ni korang boleh bayar secara ansuran tiap-tiap bulan. Biasa dalam RM100 minimum. Maksimum suka hati korang. Kalau nak bayar sampai habis pon boleh. Let say la if doctor kata tempoh pakai braces korang dalam 2 tahun. Then after 2 tahun. Korang tak habis bayar lagi. Bukan bermakna tak payah bayar eh. Pihak klinik akan meminta kebenaran korang untuk membuat pemotongan gaji secara automatik dari akaun bank korang tiap bulan. Kalau semasa pemasangan korang nak buat pemotongan automatik pon boleh. Cakap je dekat nurse yang kerja kat situ. Yang mana-mana pon boleh.

Buat masa ini, hanya ini yang aku rasa nak share. Next entry aku tayang braces bulan pertama okey. Sangat la tak bersih. Sebab aku pakai band warna hitam. Nampak kotoq sangat. Tapi pada hakikatnya aku adalah sangat pembersih ye anak-anak. Harap maklumat tidak disangkal. HAHAHA

p/s: sekarang memang tak cun la. Kau tunggu lagi 2 tahun, aku sengih sampai telinga. 

with❤:izan®

38 comments :

  1. Nak tanya boleh tak ? Kos braces masih sama ke ? Tolong reply. Awak buat braces ni pada tahun ni kan ?

    ReplyDelete
  2. @Anonymous
    hai, yup. saya pakai tahun ni. harga adalah tidak pasti. lebih baik berbincang dengan dentist sendiri. lain masalah lain harga. harap membantu ;)

    ReplyDelete
  3. Kat klinik mana ek awak buat braces nih?

    ReplyDelete
  4. @Anonymous
    Please refer sidebar. Saya ada letak link pasal braces. harap membantu :)

    ReplyDelete
  5. 700 ratus tu include yg 1K ke or kita byr 1k then 100 for xray modul and another 700/500 which total 1800??

    ReplyDelete
  6. hai..

    mmg permulaan bayaran rm700 je ke? bestnya sgt murah.

    ReplyDelete
  7. @Anonymous
    total is rm800 saya kena bayar. rm100 untuk x-ray dan lagi rm700 pada hari braces dipasang.

    ReplyDelete
  8. kira cabut gigi + acuan+ xray =rm 100 ke?

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. nak tanya sikit boleh? ^_^ tadi saya ada nampak awak mention "selang 2 minggu je". maksud awak, selang 2 minggu je, lepas tu terus boleh pakai braces? maknanya tak payah tunggu bertahun2 atau berbulan2 lah ek? -tq-

    ReplyDelete
  10. @NoonaNeeeeeenot yes noona. tapi itu pon bergantung pada kekosongan la. Maybe masa izan pasang tu kebetulan jadual doc kosong 2 weeks after first appoinment. :)

    ReplyDelete
  11. ni kira cepat and murah!! sy akan pkai braces bulan 8 ni.. dkt salah satu klinik swasta di k. trg . gigi sy jongang skit jerr and tak teratur tu pon tak teruk mane.. tapi total cost buat braces ni kira2 5k-6k .. dahla ambik mase hampir setahun bru bleh nk buat .. btw, nak tanye.. sbelum pkai braces tu kene pkai getah dulu eh?. tq

    ReplyDelete
  12. @Anonymous
    izan rasa kos pasang braces ni depend pada masalah gigi kita kot. lain gigi lain masalahnya.;) tq sebab sudi baca ;)

    ReplyDelete
  13. salam akak. nak tanya kos braces keseluruhan yang betul2 akak kne bayar brpe ye?

    ReplyDelete
  14. Sis, sorry nak tanya. Total sis buat braces 4k kan? Gigi sis biasa je ke atau teruk? Sorry tanya..

    ReplyDelete
  15. Sis, nak tanya. Total sis buat braces 4k kan? Gigi sis teruk ke biasa je? Sorry tanya sis.

    ReplyDelete
  16. Sis, sorry nak tanya. Total sis buat braces 4k kan? Gigi sis biasa je ke atau teruk? Sorry tanya..

    ReplyDelete
  17. sorry ana yahaya, susunan gigi tak de masalah sangat cuma gigi tengah atas dan bawah tak center. senang cerita jaw bawah senget ke kiri.

    ReplyDelete
  18. retainer dia kire harga lain ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu saya x sure. Sebab belum pakai retainer kan. huhu

      Delete
  19. kalo i pasang bahagian gigi bawah je boleh.sbb atas gg i ok.bawah yang xteratur ckit

    ReplyDelete
  20. kalo i pakai gigi bwah je boleh x?sbb gigi atas i ok.bawah je xteratur ckit

    ReplyDelete
  21. kalau gigi x teratur sikit agaknye boleh x pakai braces?

    ReplyDelete
  22. hai sis, nak tanya sis buat dekat klinik mana ea

    ReplyDelete
  23. Hi, blh tanya dekat klinik mana yaa.. Ada no tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh refer link braces sebelah kiri blog :)

      Delete
  24. Hai kak izan! :D
    Maksud akak ni kan,kos keseluruhan almost RM4k.Tapi akak mula2 bayar RM700 je lah eh?Memang dekat semua klinik dentist pun boleh bayar ansuran eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai!

      Yup. Majority semua boleh bayar ansuran.

      Thanks!

      Delete
  25. salam,bleh tak kalau kite pkai braces pada gigi atas aje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, its depends pada dentist awak.

      Normally diorang akan suggest what to do.

      Hope its helpfull!

      Delete
  26. Salam. Buleh Tanya. Akak pakai dekat klinik mana eh?

    ReplyDelete
  27. sis bole bgtau kat mana klinik sis buat ?

    ReplyDelete
  28. Hai. :) boleh tau x u pakai dekat klinik mane? :) sbb i am student. And i wanna know where u pasang 😂 :)

    ReplyDelete
  29. memang semua klinik boleh bayar ansur2 ek? atau sesetengah je? balas please

    ReplyDelete
  30. Dekat mana..boleh bgtau x..0123172836

    ReplyDelete
  31. Dekat mana..boleh bgtau x..0123172836

    ReplyDelete
  32. Salam admin nk tnya utk tahun 2016 nie naik x harga ya.. ?boleh bg info location klinik yg anggaran kos mampu milik tq

    ReplyDelete

leave me some words ;)