Followers

Wednesday, April 15, 2009

home made jeruk mempelam

hari ni aku terase cam nak post sumthing sal makan lak...saje nak ngade2 share ngan korg febret food aku,JERUK MEMPELAM. tapi tak semua jeruk aku makan,ni kre spesel la,home made dr trolak...hehehe...mak aku wat sendirik ni...nak taw kelazatanyer? tanye la atee,r8 aku,yuni n aku sendiri...tak tipu ni...seyes sampai air2 die aku hirup! hahaha...slurppp!!!!!!!!


tu TANGAN MAK aku yg ngah potong mempelam, merupakan kejayaan n rahsia paling penting mengapakah n kenapakah JERUK MEMPELAM ni SEDAP! hehehe


pas korg da potong2 mempelam tuh,mak aku kate rendam lam air kapur..bukan kapur tulis yg kat sekolah tu,kapur yg org2 tua wat makan sireh tu la...tak taw gak tanye la mak korg takpon nenek korg...hehehe
tujuan rendam mempelam td tuk kasik die keras sket.sampai mane keras nye aku tak pasni,sila contact mak aku tuk keterangan lanjut eh...=PP

then,toskan n basuh la sket mempelam tuh...sambil tuh masak air gula tuk jadikan air peram nt...



packing la masuk lam plastik cam ni buah mempelam td n tgu sampai air gula tu sejuk baru masuk lam plastik yg de isi mempelam ni(aku pack lam plastik sebab nak bw balik ukm,kalo masuk lam balang lagi la bagus mak aku kate)

taraaaaa!!!!!!!!! siap! hehehe...simpanla lam 2 hari tuk sedia dimakan...

p/s: tak sempat 2 hari,aku da lahap 2 pack..hehehe
de lagi 4 pack ni,sape nak meh la dtg amek kat kolej aku...hik3~~~

8 comments :

  1. sedap2!!!
    x dpt la den nak bg kat firdaus tuh..hehehe..
    aku pon baru post sal pelam nih..
    terliur aku izan..
    n_n

    ReplyDelete
  2. ko telan je la atee...
    hehehe...
    de lg nih...
    nak mai dtg bilik,malas aku nak bw turun g...
    =PP

    ReplyDelete
  3. ehehe,yela tu..sbb sdp la pas mkn ckp skit prut..saPe ssh?hahaha

    ReplyDelete
  4. mmmm dapnyer...sure petik pelam kat umah tok ni kan..banyak ke dik pelam dier?

    ReplyDelete
  5. anon-->>sape susah? hehehe...cam tau je sape ni...

    angah-->byk gler,ayah kait sampai mak kasik amaran kate bw balik van je bukan lori...hahaha

    ReplyDelete
  6. biarlah rahsie....ecececeh...hahaa

    ReplyDelete
  7. eleh.nak secreto d amor ngan aku kunun.......
    ;p

    ReplyDelete

leave me some words ;)